ÅDALEN i Blekinge

Jag befinner mig i Ådalen som ligger i Jämjö utanför Karlskrona. Denna plats besöker vi oavsett årstid för att leka, promenera, grilla och upptäcka årstiderna. För 10300 år sedan var här sjöbotten. Naturen förändrades när smältvattnet från inlandsisen tog nya vägar ut i det som idag är Östersjön. Vattnet försvann från Ådalen och lämnade spår efter sig som syns än idag.

Ådalen på våren med vitsippor som sprider sig som ett täcke – Vackert!
Vandringsled Ådalen

I Ådalen slingrar sig vattnet fram, det meandrar. Här kan man se meanderbildning. Det gör sig inte till hundra procent på kort men vattnet slingrar sig fram som en jätteorm genom dalen.

Meanderbildning

I Ådalen finns små skyltar uppsatta där man kan läsa mer om hur naturen har sett ut, hur människor förr vandrat genom Ådalen för att ta sig till affären, kyrkan och skolan.

Bortanför detta vatten forsar vattenfallet ner mot dalen. Fantastisk plats att besöka med barnen. Även här finns grillplats och massor av härliga stenar att klättra på och hoppa ifrån.

Idag finns en vandringsled genom Ådalen. Människor tillhörande olika föreningar har ideellt skapat möjlighet för alla människor att ta sig ner i dalen. En del av slingan är anpassad för den som inte tar sig fram till fots. Här tar man sig fram med både barnvagn, rullstol och rullatorn, kanske att man behöver lite hjälp, men det går.

Jag verkligen uppskattar alla årstider i denna dal. På våren går jag ofta här. Vitsipporna klär hela Ådalen som en tät matta. På sommaren kan man njuta av tystheten, fågelkvitter, blommor och betande djur. På hösten kan man njuta av alla lövens färger och vattnet som forsar fram genom Ådalen. Vintern – Jämjös givna pulkabacke. Här finns grillplatser, gemenskap, barnskratt och upplevelser för hela familjen. Beroende på årstid och beroende på vart i dalen du befinner dig så kan man gå hit om man så enbart söker tystnaden, men detta är också platsen för den som vill glädjetjuta i pulkabacken med sitt barn. Helt klart en utav mina favoritplatser här hemomkring.

Pulkabacken fungerar som springbacke när snön har smält.

Så hittar du hit: Från Karlskrona åker du buss, cyklar eller kör till Jämjö. Se info via Blekingetrafikens hemsida eller APP. Kör du bil så passerar du Jämjö, E22:an går igenom samhället. Du tar dig ner i Ådalen t.ex. genom att parkera i centrala Jämjö för att senare gå ner i Ådalen som har en vandringsled som påbörjas från Ådalsvägen. Om jag ska påbörja min vandring mot vattenfallet så brukar parkera vid ok orion/furudalsvägen. Jag går då förbi klubbstugan och hittar nedfart till vattenfallet på vägen som går snett bakom stugan.

Grillplats vid vattenfallet
Grillplats vid Ådalens pulkabacke

#friluftslivmedbarn #ådalen #jämjö #dagsutflykt #blekinge #karlskronakommun

Vill du inspireras att ta dig ut och få inspiration från Sveriges olika hörn? På bloggen http://hemomkringvandring.se/ kan ni följa olika författare från olika landskap.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s