Kristianopel i Blekinge

Kristianopel är beläget på Karlskrona kommuns östkust, ca 35 km nordost om örlogsstaden Karlskrona.

Det sägs att sillen byter namn till strömming här i Kristianopel. Om det är sant vet jag inte, men så har jag hört sedan jag var liten. Kristianopel är för mig rosornas by, men 1600-talets historia vittnar om allt annat än en idyll. Kriget mellan Sverige och Danmark var pågående och den blodiga kampen med folkmord och plundring utav värdesaker pågick under lång tid. På sommaren erbjuds här guidad stadsvandring. Varje år har jag sagt att jag SKA gå på den, men varje år har jag missat den. Bor jag för nära tro 😉 Nästa sommar SKA jag gå…

I Kristianopel finns bland annat camping, restauranger, gästgiveri, café, handelbod, gästhamn, två heminredningsbutiker och massor med kultur att uppleva och fantisera kring. Det är också en plats som vi åker till för att bada. På sommaren erbjuds musikunderhållning både på campingen och i kyrkan.

Informationstavla i Kristianopel

Detta är vår sommarpärla. Kristianopel är Nordens första renässansstad. Den dåvarande staden skyddades av en 3 km lång mur. En del utav denna mur vandrar vi på än idag. För barnen är detta verkligen sommar. När vi kommer till Kristianopel äter vi lunch, middag eller glass sedan vandrar vi på muren.

Lunch på Café Sött och Salt

På 1600-talet var Kristianopel en dansk stad. 1611 drabbades staden av en brand. Sverige anföll den då danska staden och civilbefolkningen flydde till kyrkan som brändes ner. Civilbefolkningen som flydde in i kyrkan brann inne och den enda som överlevde var prästen. 1624 stod en ny starkare kyrka klar, men krigen fortsatte. Idag är kyrkan en populär plats för både konserter, dop och bröllop.

📸 Sofie Wallman
Bild inifrån Kristianopel kyrka

1645 var det fredsförhandlingar i Brömsebro. Fredsstenen är väl värd ett besök (ska skriva mer om det en annan gång). Blekinge blev svenskt 1658, men även senare försökte danskarna ta över. När staden lades ner uppmanades folk att flytta därifrån. Murarna raserades delvis och stenar fraktades in till Karlskorna för att bygga nytt.

Det är svårt att föreställa sig att rosornas by har varit krigarnas stad. Idag är det en fredlig plats omgiven av vacker natur, charmiga småhus och en given plats för oss att besöka varje sommar. Även i december besöker vi Kristianopel för att gå på julmarknad, hälsa på tomten och njuta av lokalproducerade produkter.

En vandring på muren mot gästhamnen

För dig som gillar att vandra kan du ta dig hit via Blekingeleden. Blekingeleden är totalt 255 km lång och sträcker sig mellan Sölvesborg i väst till Bröms i öst. Leden är indelad i 12 olika etapper. Via etapp 11 och 12 kommer du till Kristianopel. Från Bröms-Kristianopel har du 9 km vandring. Från Älmtasjön-Kristianopel är det 26 km. Du kan även segla, köra bil eller cykla hit.