Utflykt till Per Augusts källare i Blekinge

En vandring till Per Augusts källare – Ett utav Sveriges bäst bevarade dagsverkstorp.

Dagen startar i Kättilsboda norr om Jämjö. Vi befinner oss på Blekingeleden etapp 11 som leder oss till dagens mål, ett dagsverkstorp i den Blekingska skogen.

Vandringen går en bit längs med grusad bilväg för att senare vika av mot grusade skogsvägar. Enligt hembygdsföreningen kan man ta sig fram hela vägen med bil, men från detta hållet rekommenderar jag det inte. Vägen är bitvis blöt och avverkning av skog har skett och skapat lite djupare spår som hindrar biltrafik. Dessutom skulle biltrafiken skada den delvis
blöta marken här. Med bil kör du lämpligast i så fall in via Sillesås.

Landskapet vittnar med sina odlingsrösen om en svunnen tid, hårt arbete och ett kulturarv skymtas i dagens skog. Vi passerar granskog, lövskog, vattendrag och odlingsmark längs med vägen. Lugnet infinner sig snabbt. Biltrafiken längs med den trafikerade delen utav leden räknas till totalt 2 bilar på dit och tillbakavägen.

Efter ca 4 km vandring är vi framme vid källaren som jag hört talas om, men aldrig besökt.
Dörren står olåst och min nyfikenhet leder mig fram till att öppna den. Innanför första dörren möts jag av en sluss och ytterligare en dörr. Jag öppnar försiktigt och blickar in i mörkret. Jag skymtar en bänk, en eldstad och ett renoverat tak. Utanför vittnar platsen om äldre stensatta grunder. Kan tänka mig att det varit plats för jordkällare och kanske har boskap bott här. Dagsverkstorpet bestod på den tiden av 1 hk odlad mark och 3 hk betesmark. Per August Olausson föddes här 1882 och levde där tills 1942. Arrendet varade i 49 år och betalades i form av 30 dagsverken. Per August flyttade till Jämjö 1942 och levde där till 1975.

Utanför finns en skylt med information.

På statens fastighetsverk kan man läsa att
”Torpen var en del av ett större sammanhang. På jordbruksegendomar innebar torpsystemet att bostaden uppläts mot ersättning i form av
dagsverken. Ett visst antal dagar per år skulle
torparen stängsla, gräva diken, plöja och arbeta med höslåttern åt godsherren. Dagsverkstorpen ökade i antal fram till 1860-talet. Systemet med dagsverkstorp avvecklades och upphörde 1943.”

När vi sitter här utanför och fikar är det svårt att i tanken backa till en tid som inte ens är 100 år tillbaka i tiden. Tänk att Per August med många andra levde så här. Kanske var det slitsamt och inte bättre förr, men kunskapen om odling, landskapet och hur man i generationer värnat om det som många idag saknar kunskap om lär har förmedlats från en generation till en annan. Jag tror inte Per August köpte mat, la i kylen och slängde en vecka senare. Här har man antagligen tagit vara på det som årets skörd bjöd på och ätit efter säsong. Önskar att jag kunde sätta mig i en tidsmaskin och vara med honom där om bara för en dag.

Utanför stugan finns små sittplatser.
Stanna upp fundera och filosofera.

Tack fina Östra Blekinge Hembygdsförening för att ni har restaurerat detta dagsverkstorp så att vi tillsammans med våra barn får ta del av detta kulturarv 2020. Föreningen renoverade stugan 1987. Stugan har ett innemått på 4×4 meter med jordstampat golv och konstruktionen gör torpet frostfritt.

Dörr med sluss in till nästa dörr. Konstruktionen gör torpet frostfritt invändigt.
Tak med eneslanor och björknäver.
Kaminen som värmde torpet.

Denna dag var målet att ta oss fram med barnvagn, häst och cykel så vi höll oss på de grusade vägarna längs leden. Vi gör inga avstickare in i skogen även om nyfikenheten finns där när man ser alla stenmurar och odlingsrösen. Eftersom vi har god lokalkännedom just på den biten av leden så vet vi att här är det mestadels grusade vägar och vi kommer inte skada naturen genom att ta oss fram här. Vi läser efteråt och finner att cykling och ridning inte rekommenderas på Blekingeleden. Den rekommendationen bör följas med respekt för markägarna. Är du tveksam och tror att du kommer lämna markavtryck så fråga markägarna innan ni ger er ut på tur. Allemansrätten råder så inte störa eller förstöra.

Vill du veta mer rekommenderar jag:

Appen Ark56

På nedanstående länk finns information, karta och vägbeskrivning https://www.hembygd.se/ostra-blekinge/page/5824

www.visitblekinge.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s